Давайте продовжимо розбиратися в тому, що таке процес куріння. Я буду викладати далі свій погляд на проблему куріння, а ви спробуйте визначитися: чи зможете ви розділити мою точку зору? Без почуття довіри і впевненості, що вас ведуть правильною дорогою, якось не хочеться нікуди йти, чи не так? Далі розглянемо основну ідею змін, тобто того, що нам належить виконати.
Коли людина народжується такий маленький і безпорадний, то він нічого не вміє робити. У нього навіть ще немає ніяких звичок. Чисте «Я». Десь я прочитав і запам'ятав красиву метафору, що дитина, коли народжується, криком хоче сповістити світу про великого знанні, але ангел б'є його крилом по губах, і людина все забуває. Коли ви тільки народилися, ви нічого не вміли. Ви вже були, але звичок ще не було.
І ось маленький чоловічок починає жити в цьому світі, вчиться багатьом речам, корисним і не дуже, вчиться, наприклад, курити, і навички стають частиною його, його звичками, елементами його особистісної культури, його цінностями. І ми проявляємо себе в цьому світі через свої звички і пізнаємо також інших людей за їх звичкам. У міру того як ви навчалися усього, у вас з'явилися численні звички.
Проходить час, і ви починаєте оцінювати свої звички. Ви говорите собі, що ця звичка в мене хороша, а ця погана, а ця так собі (звички позначені різним кольором). Причому така переоцінка відбувається протягом життя. У якийсь момент вашого життя куріння було доброю звичкою, а зараз, коли ви читаєте, стала для вас поганий.
І у вас є дві погані звички, пов'язані з курінням: звичка палити і звичка кидати, так як вони б'ються між собою, перебувають у стані конфлікту. І це дуже болісно для кожної сторони - бути переможеною. І ця боротьба з постійним успіхом то одного боку, то інший. Ніхто з них не може перемогти. Так як звичка палити старше, то вона більш досвідчена і хитра. У потрібний момент та частина вас, яка відповідає за куріння, просто шепне вам «тільки одну сигаретку ...», і все - вона перемогла. І що ж робити?
Є чудова ідея! Я пропоную економити енергію і замість кровопролитної «війни», виснажливої і безглуздої боротьби, створити нову звичку, звичку бути байдужим, байдужим до сигарет, і зробити це при роботі над книгою. Давайте умовно назвемо нову звичку байдужістю.
Як було б чудово дивитися на пачку з сигаретами і усвідомлювати, що це чуже, неприродне, непотрібне, забути назавжди, як кошмарний сон, забути, як взагалі прикурювати цигарки. Забути про здатність вдихати в себе шкідливий дим і утримувати його в легенях, поки кров вбере в себе шкідливі речовини. Зате інша здатність - потреба дихати свіжим, чистим повітрям буде з'являтися в повній мірі.
Перший час вам слід позалицятися за новою звичкою, як за маленькою дитиною. Ці прийоми ви отримаєте: як швидко і легко, без вольових зусиль включати нову програму поведінки. Нова звичка буде «підростати», і через 3-4 тижні вона буде постійно вибиратися вашим несвідомим мозком. Колишні ж звички ослабнуть.
І тільки коли пройде 6-7 років, коли повністю оновляться клітини вашого тіла, тоді у вас залишиться тільки одна звичка по відношенню до паління - байдужість.
Звичайно, ви завжди вольовим зусиллям, якщо побажаєте, долаючи огиду, зможете закурити, навіть через 50 років. Навчившись їздити на велосипеді в дитинстві, ви зможете і через 50 років сісти на велосипед і поїхати. Сама здатність курити залишиться на все ваше життя, але бажання користуватися нею не буде. Ви автоматично будете бажати дихати свіжим повітрям, ви будете байдужі до сигарет.
Основна ідея цієї книги - створити нову звичку - байдужість. І коли у вас є кілька різних звичок для найкращого задоволення ваших потреб, то несвідомий мозок завжди вибирає найоптимальнішу в даний момент часу і автоматично запускає її.
Далі нам належить робота над створенням нової звички - байдужості. Отже, ніякої боротьби! Пам'ятайте: проблемне мислення породжує проблеми. Перший крок до зміни - позитивне мислення. Вибирайте шлях злагоди з самим собою, шлях творення.
Найцікавіші новини