Вольове кидання - засіб боротьби і вже по самій меті має обмежене застосування, оскільки кидання вимагає обмежень, заборон, постійного контролю, а значить, витрат сили волі. А будь-які запаси, в тому числі і вольові, коли-небудь закінчуються. Перший час ви повні рішучості, ви говорите собі, наприклад: «Все, ось докурювати пачку і кидаю» або «... кидаю з понеділка».
Ви розповідаєте своїм знайомим, щоб знайти підтримку, а натрапляєте на сумнів з їхнього боку, що послаблює вашу волю. Навіть якщо вони нічого не говорять вам вголос, то все одно вони можуть думати так, вони вже не раз бачили ваше поразку, і вони через інтонації голосу, через міміку і жестикуляцію передають вам свою думку з приводу вашого рішення почати нове життя. Ваше підсвідомість вловлює сигнали недовіри, розшифровує їх і послаблює вашу волю.
З'являються сумніви, вони, як розумові віруси на рівні підсвідомості, починають знищувати вашу волю щодо з таким трудом прийнятого рішення кинути палити. З'являються свої власні сумніви. Ох вже ці сумніви! Ви звертаєте увагу на свої муки. А внутрішній голос постійно вам провокаційно і вкрадливо шепоче:
А чи варто мою відмову від куріння всіх цих мук? А може, не треба ось так відразу? Може, треба просто знижувати кількість сигарет щодня? Або перейти на інші сигарети, більш м'які?
А що, якщо я зроблю всього одну затяжку, а потім продовжу? Що станеться? Від однієї затяжки я ж не стану знову курцем? Зрештою, чи так важливо від чого я помру?
Початок поразки: викурюється, звичайно, вся сигарета, потім ще одна. Настає жаль, далі боротися вже не має сенсу, купується пачка сигарет. Зазвичай після такої війни з курінням, а точніше, з самим собою курець починає курити частіше, кількість сигарет, викурених в день, збільшується.
Найцікавіші новини